top of page

War Generation

Estetika války


V projektu Peace Generation jsem chtěla reflektovat postoj mé generace k válce a její medializaci.

Formát módní přehlídky jsem zvolila pro typické hodnoty, jež módní průmysl obecně představuje, jako je pasivní konzumace vypreparovaných estetických hodnot, uzavřenost světa módy do sebe sama, povrchnost, ale zároveň jeho fascinativnost, a funkce módy jako barometru stavu společnosti. Šlo také o princip ukazování se, a o téma modelu jako nositele statusu či sdělení, dostatečně neutrálního, či jinak vhodného pro nesení právě onoho významu.

V případě, že konzum estetických hodnot představuje konzum mediální reality, a uzavřenost představuje cykličnost a neefektivnost politických diskuzí, reprezentuje povrchnost estetického zaměření povrchnost, s jakou se nás válečné zprávy doopravdy dotýkají. Role modelu jako vhodného věšáku na šaty pak napodobuje masmediální výběr konkrétních tragických příběhů k vhodné reprezentaci celkové situace.

Mohlo by se zdát, že se zde jedná o kritiku módy či masmédií, spíše jsem se ale snažila dotknout principů lidského uvažování, a poukázat na jeho určité omezení. To měl divák pocítit díky jeho vlastní roli v celé performanci - v roli diváka módní přehlídky. Divák zůstal divákem, ale role se pozměnila. Byl posazen do role konzumenta, pasivního prvku, který se na kolekci dívá a hodnotí, jak vypadá.

Pokusila jsem se komentovat způsob, jakým vnímáme dědictví rodinných válečných příběhů, a o nemožnosti uchopit takové téma bez osobní zkušenosti.

Vákuum, ve kterém se ocitáme, zároveň doplňují pečlivě vybrané mediální obrazy utrpení, a ohnivými politickými diskuzemi se znažíme zakrýt frustraci z neschopnosti

se situací ve světě cokoliv udělat.

Jediné osvětlení celé přehlídky poskytovala projekce, která byla dalším zásadním prvkem celého konceptu. Jednalo se o pseudo-dokumentární video, ve kterém performerka mluví o konkrétní válečné události, a jejím „názoru“ na ni.

Pro točení rozhovoru jsem se rozhodla požádat performerku, aby mi vyprávěla pro ni nejsilnější válečný příběh, vycházející z její rodinné historie, ale aby ho podala pokaždé s jiným emocionálním zabarvením. Výsledkem bylo pět verzí příběhu, který jí vyprávěl její otec o události, kterou zažil v rámci srbsko-chorvatského konfliktu, vycházejícím z jeho osobní zkušenosti. Toto interview jsem natáčela během toho, co jsem jí líčila falešná zranění.


______________________________________



War Generation was a fashion show of aesthetics of war and violence. I created victim-like costumes and masks in an aesthetic way to fit the fashion industry.

I was playing with topic of war, media, and position of the spectator of war. But also it was about current young generation of people, who have to cope with war experiences in their family history, and also with the ongoing wars in different parts of world, thrown at us by the media. How do we precieve family heritage of trauma, and how do we act in this vacuum surrounded by horrible things, in past and future? Our response is fashion, turning trauma into a product.


bottom of page